Latest Album

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut rhoncus risus mauris, et commodo lectus hendrerit ac.

banner
Dora Lewis

PREBUJANJA – otvoritveni koncert razstave ZVEN KAMNA

Podrobno
Čas: januar 18, 2024 18.00
Lokacija: Sokolski dom, Škofja Loka
Zvrst dogodka: Koncert
Organizator: Javni zavod 973, zavod za organizacijo prireditev in dogodkov Škofja Loka Sokolski dom Škofja Loka
O dogodku

PREBUJANJA

Skladbo Prebujanja je napisal mlad slovenski skladatelj Tilen Slakan. PREBUJANJA za trobento, recitatorja in zveneče kamne je večstavčna skladba zasnovana na štirih medsebojno povezanih pesmih mladega pesnika Jakoba Barba, ki o svojih pesmih pravi: »Na začetku tega na štiri dele razdeljenega dela je predstavljen svet mrtve narave, ki brez interpretacije živega komaj kaj več kot obstaja. Kljub temu, da sama po sebi živega ne zaznava, služi kot stimulans človeških občutkov in odnosov, v primeru te konkretne pesmi ljubezni.”

Izvajalci:

Matevž Bajde, Franci Krevh – kamni

Franc Kosem – trobenta

 

ZVEN KAMNA so glasbeno kiparski projekt, ki je nastal s sodelovanjem Slovenskega tolkalnega projekta (krajše SToP) in akademske kiparke Alenke Vidrgar. Kamen ni samo estetski oz. vizualni element, niti ni samo izvor zvoka; je vizualno zvočna sinergija.

Kiparka in tolkalci so raziskovali; veliko časa so preživeli v kamnolomih in ateljeju ter iskali zvok kamna. Izsledki so navdušujoči.

ZVEN KAMNA je inovativen projekt ter odraža medsebojno dopolnjevanje glasbene in kiparske umetnosti. Hkrati je interakcijski; ob skulpturah so na voljo udarjalke, da lahko obiskovalci sami ustvarjajo in SLIŠIJO KAMEN. Projekt zaokrožuje ideja naravnega in trajnostnega. Material je namreč naravni kamen, velik del skulptur pa nastaja iz ostankov v proizvodnji.

Za projekt ZVEN KAMNA je skladatelj Tilen Slakan napisal skladbo PREBUJANJA, Blaž Rojko skladbo KAMNI – KLIČEM VAS, Bojana Šaljič Podešva pa zvočno zgodbo za otroke MOČ KAMNA.

Map
Deli