Latest Album

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut rhoncus risus mauris, et commodo lectus hendrerit ac.

banner
Dora Lewis

VODENI OGLEDI V ZVOČNI GALERIJI “KAMENICA” V ŠTANJELU

Podrobno
Čas: maj 23, 2022 po dogovoru z upravljalcem
Lokacija: Grad Štanjel
Zvrst dogodka: ogled
Organizator: Slovenski tolkalni projekt
O dogodku

Štanjel je s svojo geografsko lego, reliefom in zgodovino trdno povezan s kamnom. Tradicija obdelave kamna, bivanja z njim in v njem je del življenja. In prav tu je zaživela inovativna zvočna galerija KAMENICA, ki ponuja obiskovalcu (tudi) zvočno dimenzijo kamna.

Vodeni ogledi po stalni razstavi kamnitih skulptur – tolkal, ki jih je ustvarila akademska kiparka mag. Alenka Vidrgar v sodelovanju s Slovenskim tolkalnim projektom (SToP).

SToP in kiparka že od leta 2016 načrtno raziskujejo zvok kamna v kamnolomih in ateljeju. Inovativen projekt odraža medsebojno dopolnjevanje glasbene in kiparske umetnosti.  V galeriji KAMENICA domujejo trije litofoni ter kar nekaj zvočnih skulptur. Obiskovalce ob skulpturah čakajo udarjalke, da sami ustvarjajo in SLIŠIJO KAMEN. Več na www.stop-projekt.com.

SToP-ovci želimo, da bi ZVENEČE SKULPTURE spodbudile interdisciplinarno sinergijo – geologi, fiziki in glasbeniki lahko v tem, najbolj primarnem materialu, poiščemo nove priložnosti. Eden od korakov je tudi ta festival, s katerim želimo strokovno in širšo javnost seznaniti z zvokom kamna.

Na vodenem ogledu boste izvedeli od kod prihaja kamen, kako smo ga obdelovali, zakaj zveni in seveda tudi sami zaigrali nanj.

Ogled poteka po dogovoru čez celo leto.

Zvočno galerijo so podprli: Ministrstvo za kulturo, Občina Komen, Marmor Sežana d.d.

 

Ogled je brezplačen.

Pri obisku upoštevajte navodila NIJZ glede preprečevanja širjenja virusa SARS-CoV-2. Nosite zaščitne maske, razkužujte roke in ohranjajte ustrezno razdaljo do drugih oseb.

 

Map
Deli